Skip to main content

Pillen – egentlig den rette veien til likestilling i sex?

Da den første p-pillen kom på markedet på 1960-tallet, ble den raskt et symbol på kvinners selvbestemmelse og likeverd. For endelig kunne hun bestemme helt uavhengig av mannen om hun ville ha barn eller ikke. Flott i så måte. Men det som en gang begynte som en frigjøring, setter mange kvinner under press i dag: Når den hormonelle intervensjonen plutselig ikke lenger føles som selvbestemmelse og det ikke finnes noen reelle alternativer.

Hvorfor det er like verdt for kvinner og menn å endelig endre noe og tenke på prevensjon sammen i fremtiden:

Er prevensjon en kvinnes jobb?

Fordi pillen er en av de sikreste og enkleste prevensjonsmetodene, har det mange steder blitt en selvfølge for kvinner å gjøre de riktige forberedelsene. Mang en mann er nok glad for det fordi han kan ha hatt opplevelser der kondomer (brukt feil) reduserte følelsen betydelig eller til og med sprakk. Og uansett: Hvis så mange unge kvinner til og med tar pillen lenge før deres første seksuelle opplevelse for å få akne under kontroll – hva skal da snakke imot det? Men helt bortsett fra det faktum at kondom bør være toppprioritet i mange situasjoner bare av infeksjonsgrunner: er prevensjon egentlig en kvinnes jobb? For selv om pillen virker så enkel i begynnelsen, har den også en rekke ulemper - fra humørsvingninger til fysiske lidelser til fullstendig forsvinning av seksuell lyst.

Ta deg tid til å vurdere alternativer.

Hvis du som kvinne eller partner ikke er en av de kvinnene som kan ta p-piller i mange år uten bivirkninger, eller om hormonell prevensjon rett og slett ikke lenger er et alternativ, bør du ta deg tid til å finne ut om alternativer . Dessverre finnes det ikke den perfekte prevensjonsmetoden – de har alle sine fordeler og ulemper. Men det er mange muligheter og til syvende og sist må alle bestemme selv hva som passer dem best. Det er viktig at du tar avgjørelsen selv for alt som har med kroppen din å gjøre. Fordi bortsett fra sterilisering og kondomer, utføres prevensjon nesten utelukkende av kvinner og er noen ganger forbundet med betydelige fysiske inngrep (f.eks. med kobberspiralen eller 3-måneders injeksjonen). Det viktigste med prevensjon: Du må støtte metoden din fullt ut og føle deg komfortabel med den.

Bestem sammen prevensjonsmetoden

Å bli informert og ta beslutninger sammen betyr å ta ansvar for begge parter. Alle prevensjonsmetoder har sine fordeler og ulemper. Hva taler spesielt for kondomer: Mange kvinner gjenoppdager libido etter å ha sluttet med hormonelle prevensjonsmetoder. En fin bivirkning som begge partnere drar nytte av!

Sølvkulen: å ta ansvar sammen

At beslutningen om egen kropp alltid er ens egen utelukker selvsagt ikke fellesvedtak. Det er best når dere både føler dere komfortable med den nye prevensjonsmetoden og tar ansvar sammen. Her er det verdt å tenke på kondomet igjen. For her kan både kvinnen og mannen gå foran og begge er like ansvarlige for prevensjon. Du kan rett og slett bytte på deg når du kjøper og bestemme selv om du vil gå til butikken nær deg eller enkelt bestille på nett - så kostnadene og (den lille) innsatsen fordeles helt rettferdig. Fremfor alt er det ikke nødvendig med legebesøk, og du trenger ikke å gjøre noe du kan være bekymret for. Og når det gjelder mulige problemer med kondomer, ikke bekymre deg: Når du først har funnet riktig kondomstørrelseher, er de utbredte ulempene ikke annet enn grunnløse unnskyldninger. Alt passer perfekt og du kan nyte intens og trygg sex.

Kombiner prevensjonsmetoder smart – f.eks. B. NFP + kondom

Du kan selvfølgelig også kombinere ulike prevensjonsmetoder. Natural Family Planning (NFP), for eksempel, er et spennende konsept som lar en kvinne bruke signaler fra kroppen for å fortelle omtrent når hun er i ferd med å ha eggløsning. For å gjøre dette måler hun kroppstemperaturen hver morgen og det såkalte livmorhalsslimet flere ganger om dagen. På lang sikt gir dette et månedlig tidsvindu på rundt 12 til 14 dager rundt den fertile fasen når prevensjon med kondom er viktig. På de andre dagene kan du klare deg uten en ekstra prevensjonsmetode. For å beskytte mot sykdommer er kondom selvsagt fortsatt aktuelt – derfor egner NFP seg spesielt godt til sex i langvarige forhold. Med absolutt samvittighetsfull implementering anses NFP for å være like trygt som pillen. Før du prøver disse eller andre metoder, må du alltid informere deg selv i detalj om de tilsvarende risikoene, slik at du alltid er på den sikre siden.

Endelig nyter jeg god sex igjen

Hvis du har gått på p-piller og nå bytter til en annen prevensjonsmetode, vil det sannsynligvis gjøre en forskjell – på en veldig positiv måte. Mange kvinner gjenoppdager plutselig libidoen sin og føler et ønske om sex som er helt glemt. Dette kan til og med gi et helt nytt løft til forholdet ditt, som du bør ta med deg. Tross alt fortjener du fullt ut god sex. Fordi likhet og delt ansvar kan være ekstremt sexy.

Mister Size
Flere varer

Gjør mer ut av det - med sexfantasier i din personlige mentale kino

Les Nå

En som ingen andre – hva de forskjellige penisformene handler om

Les Nå

Har folk mindre sex i dag?

Les Nå