Skip to main content

Hvor mye sex er egentlig normalt?

Fra daglige bryllup til bare å ha sex en gang i måneden - vi har svaret!

Hyppigheten av sex avtar med alderen

Forskere ved Indiana Universitys Kinsey Instituteså en gang på hvor ofte mennesker i forskjellige aldre faktisk har sex. Kinsey Institute har jobbet med temaene seksualitet og partnerskap i mange år. I en omfattende studie bestemte du spesifikke tall for gjennomsnittlig frekvens av samleie. Det skal bemerkes at det ikke ble gjort noen forskjell på om studiedeltakerne var i et forpliktende forhold eller var singel.

Studien ga følgende resultater:

  • Mellom 18 og 29 år: I gjennomsnitt har personer i denne alderen sex 2,15 ganger i uken eller totalt rundt 112 ganger i året.
  • Mellom 30 og 39 år: Folk her har sex rundt 1,65 ganger i uken, eller totalt rundt 86 ganger i året.
  • Fra 40 år: Fra 40 år er det omtrent 69 ganger sex per år eller omtrent 1,33 ganger i uken i gjennomsnitt.

Det fineste i verden - sex i harde tall

På et tidspunkt i livet kommer mange mennesker til et punkt hvor de ser nærmere på sin egen seksuelle atferd. Så har du noen gang spurt deg selv om du faktisk har for mye eller for lite sex? Utgangspunktet er veldig forskjellig for mange. En enslig person som har sex nesten hver dag kan lure på om de i det hele tatt kan være avhengige av sex, et par som har vært gift i flere år og har barn kan lure på om det ikke er nok å sove sammen bare å ha sex en gang i måneden. For bedre å kunne vurdere din egen situasjon er et allment gyldig gjennomsnitt til stor hjelp – du har allerede kunnet lese de første tallene for de fleste aldersgruppene ovenfor.

Disse resultatene ovenfor viser ganske tydelig at seksuell aktivitet avtar med alderen. Så det er faktisk normalt når du er litt eldre, og muligens allerede har barn, at den seksuelle aktiviteten avtar. Men hvis du nå tenker: "Jeg er allerede 41 og sover med kjæresten min nesten hver dag! – Er det noe galt med meg? Ikke få panikk! Det er en annen tilnærming til å bestemme hvor mye sex du har i gjennomsnitt per uke.

Jo lengre forholdet ditt er, jo mindre sex

Dersom man utelater alder, viser det seg at lengden på forholdet også har en avgjørende innflytelse på hvor ofte man har sex i gjennomsnitt. Et par som nettopp har blitt forelsket, for eksempel, skiller seg vesentlig fra et som har vært gift i flere år.

Det er tre faser totalt:

  • Forelskelse: I denne fasen, som varer i ca. 18-24 måneder, er det ganske vanlig å sove sammen på daglig basis. Begge kjenner de uhemmede følelsene og klarer nesten ikke holde hendene fra hverandre. Når det gjelder par som kun har vært sammen i relativt kort tid, er det gjensidige ønsket som regel fortsatt veldig sterkt. Er dette annerledes for deg trenger du imidlertid ikke bekymre deg: Sexfrekvensen i starten av et forhold sier ikke noe om det videre forløpet, det er alltid nok andre påvirkninger som kan føre til større eller mindre lyst for sex!
  • Etablerte forhold: I denne fasen er det viktigste at begge partnere er fornøyde med situasjonen. Selv om sexfrekvensen avtar over tid, og synker til et gjennomsnitt på en eller to ganger i uken, er det ingen grunn til bekymring. Det sier ingenting om kvaliteten på forholdet ditt. Hvis du føler deg balansert og seksuelt oppfylt som et par, er alt bra. Men hvis dine ønsker er forskjellige, eller du er misfornøyd, bør dere snakke med hverandre. Det er alltid best å finne nye måter sammen for å tenne den gamle ilden på nytt! Hvis du som mann føler deg ukomfortabel med for eksempel kondomer, kan dette også skyldes feil kondomstørrelseog er veldig enkelt å fikse. Noen ganger er det nok å bruke et spennende glidemiddelunder sex.
  • Ektepar med barn: Hvis du har vært gift lenge og allerede har brakt barn til verden, har dette også betydning for kjønnsfrekvensen. 30 prosent av parene har da sex en eller to ganger i uken i gjennomsnitt. 45 prosent oppgir til og med at de bare har sex omtrent en gang i uken.

Er det for mye sex?

Så lenge du er komfortabel, er det ikke noe som heter "for mye" i sex. Men så snart dette ikke lenger er tilfelle, kan du ha et tilfelle av sexavhengighet. Den ukontrollerbare sextrangen – den såkalte hyperseksualiteten – har vært ansett som en sykdom i flere år og kan være en absolutt tortur for de som rammes. De kan ikke lenger virkelig nyte sex og er derfor ofte ikke lenger i stand til å ha et normalt kjærlighetsforhold. Hele livet styres kun av ønsket om å ligge med noen. Den respektive partneren blir ofte kun sett på som et middel for å få et mål for å kunne tilfredsstille avhengigheten. I et slikt tilfelle bør det absolutt søkes profesjonell hjelp!

Statistikk og deres betydning

Hver gang vi snakker om statistikk, vil vi gjerne gi deg et lite hint: Tall er til syvende og sist bare tall. Det er mange mennesker som på en eller annen måte avviker betydelig fra gjennomsnittet og er helt fornøyd med det. Det handler ikke om å være gjennomsnittlig eller normal, det handler om å være komfortabel.

Mister Size
Flere varer

Ta på kondomet riktig – hvordan gjør du det uten å være plagsomt

Les Nå

Vennskap+, mingler, åpne relasjoner og polygami – hva handler de moderne relasjonsmodellene om?

Les Nå

Uansett hvor stor eller liten - jeg elsker penisen min

Les Nå