Skip to main content

Kondomer i forholdet – lystmorder eller må-ha?

Kanskje du vet dette: Etter en hard dag har du endelig nådd det punktet hvor du kan legge hverdagen bak deg et øyeblikk. Du kommer nærmere – kanskje du til og med gjorde det litt romantisk med levende lys og musikk. (Eller hva som får deg i humør.) Alt føles bra, toppet med den forventningsfulle prikken. Og med et rampete blikk kunne du nå helt gå videre til den varme delen av kvelden... hvis det ikke var for den irriterende avbrytelsen å ta på kondomet...

Kondomer anses generelt for å være nytelsesmordere. Også og spesielt i forhold, hvor bekymringen for en infeksjon har forsvunnet på et tidspunkt og kun prevensjon spiller inn. Så hvorfor ikke bare gi avkall på det for å gjøre sex morsommere? Ganske enkelt: For det er ofte gode grunner til kondomer som du absolutt bør ha på radaren. Og sex med kondom kan være like bra hvis du gjør det riktig. Du kan finne ut mer her med bare noen få minutter av lesetiden din:

Når er kondomer nyttige i et forhold?

Selvfølgelig er det som regel enklere og finere uten kondom når det ikke er noen grunn til å bruke det. Men i mange situasjoner gir kondomer virkelig mening og er det beste alternativet. For eksempel i følgende fire tilfeller:

Hvis du vil unngå hormonelle prevensjonsmidler

Hvis hun går på p-piller eller et annet hormonelt prevensjonsmiddel, trenger du selvfølgelig ikke kondom – med mindre du vil være på den sikre siden. Men det er gode grunner til å unngå hormoner helt ved bruk av prevensjon. For mange kvinner viser pillen før eller siden sterke bivirkninger og lysten til sex kan også avta betydelig. Da er kondomer perfekt for å virkelig kunne nyte øyeblikkene sammen igjen. Og de er den beste måten å virkelig ta ansvar for forebygging som et team. (Dette fungerer forresten også i forbindelse med NFP. Med dette kan du i hvert fall la kondomene ligge til side en stund.)

For å beskytte mot sykdommer

Hvis du også vil være på den sikre siden når det kommer til sykdommer, gir kondomer den desidert beste beskyttelsen. Dette gjelder mange seksuelt overførbare sykdommer, men også betennelse i blæren eller prostata for ikke å smitte hverandre.

Ved analsex

Hvis sex noen ganger går inn bakdøren, vennligst ikke glem kondomet. Ellers kan det være ganske ubehagelig for mannen om det kommer bakterier inn i urinrøret og fører til blære- og/eller prostatabetennelse. Så det finnes neppe en bedre grunn for kondomer i forholdet.

Hvis du ikke vil rote rundt

Kondomer har en enorm fordel som ofte glemmes: de gjør sexen mye "renere". Så hvis du vil beskytte den nye sofaen eller bilsetene, er det best å bruke kondom. Dette gjelder selvfølgelig også hvis du plutselig får lyst til å ha utendørssex mens du er ute og reiser.

Det føltes som om jeg ikke hadde på meg kondom

Bestill en prøvepakke

Hvorfor du ikke plutselig skal slutte å bruke kondom i et forhold

I forhold er det ofte slik at vi på et tidspunkt rett og slett utelater kondomene. Vi kjenner hverandre tross alt mye bedre nå og bekymringen for sykdommer osv. er fort over. Men pass på: Bare fordi dere stoler på hverandre, blir dere ikke automatisk trygge. Derfor er det best å bare ta en test sammen (f.eks. HIV) for å være sikker. Da vil begge to føle seg bedre og du kan fortsatt velge om du vil bruke kondom eller ikke av andre grunner.

Er kondomer virkelig en lystmorder?

Er kondomer virkelig en lystmorder? Alle som noen gang har hatt en dårlig erfaring med kondomer vil selvsagt umiddelbart si: Ja, definitivt! Men vent litt: for i de fleste tilfeller er ikke kondomet i seg selv lystmorderen, men det er bare gjort til en bogeyman, mens årsakene faktisk ligger andre steder. De tre største lystmorderne er faktisk:

1. Kondomet passer ikke. Hvis kondomet er for lite eller for stort, føles det fort å ta det på seg som å måtte få en tråd gjennom nåløyet mens du bruker votter. Ikke rart at de varme følelsene raskt er over. Derfor bør du absolutt skaffe deg kondomer i riktig størrelse. Den beste måten å gjøre dette på er å måle på forhånd og/eller ved å bestille riktig prøvepakke.

2. Feil teknikk når du tar på kondom Ærlig talt, hvem av oss lærte egentlig å ta på kondom med perfekt teknikk i sex ed time? Det er en av de tingene som vi aldri blir lært ordentlig. Derfor er det helt normalt hvis det er et problem med din personlige teknikk og det beryktede «kondomøyeblikket» blir et irriterende avbrudd. Men ikke bekymre deg: I bloggen vår finner du detaljerte instruksjoner med kule tips. Og med riktig størrelse er det veldig enkelt og gjort på noen få sekunder.

3. Hodet ditt har reddet kondomet som en lystmorder. Hodet vårt spiller også en stor rolle i sex og negative tanker kan ødelegge de vakreste øyeblikkene. Derfor er det viktig at du selv bestemmer om noe er bra eller dårlig. I stedet for å se på kondomet som en lystmorder, se det som et verktøy som får deg til å føle deg trygg. Og med det muligheten til å la deg falle helt under sex. Dette gjør dekket til noe vakkert som, om noe, øker lysten din.

Når du har slått av disse tre lystmorderne, vil kondomet raskt bli en naturlig følgesvenn i sexlivet ditt. Etter en stund vil du sannsynligvis knapt legge merke til det – for det rette kondomet legger seg perfekt og er knapt merkbart så lenge du ikke konsentrerer deg om det. Og det lille avbruddet føles snart ikke som et avbrudd lenger. Men som øyeblikket når det blir enda mer intenst. ;-)

Nyt sex rundt omkring - også og spesielt med kondom

Som du kan se, er ikke kondomer de lystmorderne de ofte blir fremstilt som. Tvert imot gjør de sexen enda bedre og enklere hvis du bruker dem riktig. Sjekk derfor bare om og av hvilke grunner du ønsker å bruke kondom i forholdet. Og så la det rive skikkelig! Du kan gå et skritt videre: ved å gjøre det å ta på kondomet til et ritual sammen. Feir øyeblikket og bruk det til å tenne hverandre. For eksempel ved å ta på kondomet på en forførende måte – kanskje til og med med munnen. Du vil se: Med en positiv holdning vil sex med kondom bli enda bedre i fremtiden!

Mister Size
Flere varer

God sex trenger ikke være perfekt

Les Nå

Pillen – egentlig likestilling i sex?

Les Nå

Kondomer og glidemiddel: dette er hvordan sex går som smurt

Les Nå