Hvor lenge har kondomer eksistert? - Prevensjonens historie
Prevensjonsmidler som kondom har en lang og fascinerende historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Blant de mange metodene som har blitt utviklet gjennom tidene, har kondomet en spesiell plass. I denne artikkelen tar vi en titt på kondomens opprinnelse og utvikling - et av verdens eldste prevensjonsmidler.
En eldgammel begynnelse
Kondomens historie kan spores tilbake til antikken, og allerede i det gamle Egypt fantes det statuer som tydelig viste "påkledde" peniser. Det finnes til og med tidligere registreringer fra Frankrike, der innkapslede peniser ble oppdaget på høytliggende malerier i Les Combarelles. Maleriene er rundt 14 000 år gamle. Datidens kondomer var imidlertid ikke laget av lateks eller gummi slik vi kjenner dem i dag, men av dyre- eller plantematerialer som tarmer eller tøy. Disse tidlige formene ble ikke nødvendigvis brukt som prevensjonsmidler, men hadde som regel et rituelt eller medisinsk formål, de skulle beskytte mot sykdom eller i kamp, eller de var rett og slett smykker eller statussymboler.
Kong Minos - den antatt første brukeren av kondomer?
Kong Minos av Kreta regnes ofte som en av de første dokumenterte kondombrukerne. Ifølge den greske legenden beskyttet han sin kone Pasiphae ved å bruke en type kondom laget av en geiteblære, ettersom tradisjonen forteller at hans første sædavgang var dødelig.
Det antas at dyreblærer ofte ble brukt som prevensjon i antikken, i hvert fall som beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer. For å øke mannens standhaftighet ble det brukt hylster laget av ulike materialer, inkludert lær, metall, blader og halm.
Effektiviteten av disse metodene som prevensjonsmidler var imidlertid begrenset, og utbredelsen av dem var absolutt begrenset til visse regioner. Samtidig ble urter, blader, oljer og til og med uvanlige stoffer som krokodilleavføring anbefalt som prevensjonsmidler for kvinner.
Utviklingen i senmiddelalderen og renessansen
I middelalderen ble bruk av kondomer i Europa ikke bare sett på som en beskyttelse mot uønskede graviditeter, men også som en beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer. På denne tiden ble kondomer laget av ulike materialer som dyretarm, lin eller silke og behandlet med ulike stoffer for å øke effektiviteten.
Særlig syfilis var en skremmende sykdom på 1500-tallet og ga den italienske legen Falloppio ideen om å bruke linposer dynket i væske over penis under samleie for å beskytte mot sykdommen.
På 1600-tallet ble en engelsk hofflege som gikk over i historien som "Dr Condom", til og med slått til ridder for ideen om å bruke fåretarm.
Opprinnelsen til ordet kondom
Selv ikke språkforskere er enige om hvordan ordet (Condom på engelsk) oppsto. En mulig opprinnelse kan spores tilbake til en lege på 1600-tallet som praktiserte ved hoffet til den engelske kongen Charles II, og som skal ha anbefalt fåretarmer som sykdomsforebygging og prevensjon. Det nøyaktige navnet, om han virkelig het "Dr Condom" eller muligens "Dr Conton", er imidlertid uklart og ikke bevist utover enhver tvil.
En alternativ teori refererer til byen Condom i Sørvest-Frankrike, som kan ha vært knyttet til dannelsen av begrepet. Andre eksperter mener at begrepet stammer fra de latinske ordene "cum" (med) og "domus" (hus, kuppel, tak). Til tross for intensiv forskning er begrepets opprinnelse fortsatt usikker, noe som fremgår av relevante ordbøker under oppføringen "kondom".
1700-tallet og Casanova
Den berømte Giacomo Casanova var en lidenskapelig bruker av kondomer på 1700-tallet. Han gjorde seg bemerket ved å bruke kjærlighetshylser, sannsynligvis laget av dyretarm, til sine utsvevende fornøyelser. Selv om kondomer allerede var utbredt på denne tiden, ble de fortsatt laget for hånd og var tilsvarende dyre.
Tanken på å kaste kondomer etter bruk var utenkelig på den tiden! I stedet ble de brukt flere ganger, rengjort mellom hver gang, tørket og myknet med olje og kli. Om nødvendig ble de til og med reparert med slitesterke materialer som beinlim og dyretarm.
Datidens luksusversjon av kondomet var foret med fløyel og silke.
Gjennombruddet på 1800-tallet
Kondomens gjennombrudd kom på midten av 1800-tallet, da Charles Goodyear utviklet vulkaniseringsteknikken for plantesaften gummi. Denne innovasjonen gjorde det mulig å bruke gummilateks (gummi) som et elastisk og vanntett materiale - ikke bare til bildekk, men også til kondomer. I 1855 presenterte Goodyear verden for det første gummikondomet, som ble lansert på markedet i 1870. Takket være vulkaniseringen kunne man begynne å masseprodusere kondomer i fabrikker, noe som gjorde dem av høyere kvalitet og betydelig billigere enn før.
Den kjente forfatteren George Bernard Shaw beskrev gummikondomet som 1800-tallets viktigste oppfinnelse. Goodyears kondom hadde en veggtykkelse på 1-2 mm (mot dagens standard på 0,06 mm) og en langsgående søm.
1900-tallet og Julius Fromm - hjørnesteinen i dagens kondom
I 1912 kom Julius Fromm med en banebrytende oppfinnelse som fikk varig innvirkning på kondomproduksjonens historie. Ved å dyppe en glasspære i en lateksløsning utviklet han en innovativ metode for å produsere kondomer. Resultatet av denne prosessen var syltynne kondomer med et reservoar som økte sikkerheten og komforten under bruk, helt uten irriterende sømmer.
Julius Fromm gikk et skritt videre og introduserte kort tid senere automatisert produksjon av kondomer. Denne automatiseringen revolusjonerte ikke bare produksjonshastigheten, men bidro også til at kondomene ble mer konsistente og av høyere kvalitet. Maskinell produksjon gjorde det mulig å produsere kondomer i større skala og med nøyaktig reproduserbarhet, noe som økte tilgjengeligheten av dette viktige prevensjonsmiddelet for befolkningen.
Det 21. århundre - dagens status for kondomutvikling og innføring av kondomstørrelser
I dag produseres kondomer fortsatt på glasspærer som oppfunnet av Julius Fromm. I dag finnes det imidlertid en rekke former, farger, smakstilsatte kondomer, ulike veggtykkelser og ulike kondomstørrelser. Kondomer har også blitt et etablert prevensjonsmiddel, og bare i Tyskland ble det solgt over 200 millioner kondomer i 2000. Innen 2023 vil kondomet ha erstattet alle andre prevensjonsmetoder som prevensjonsmiddel nummer én, i hvert fall i Tyskland.
Ideen om kondomer med perfekt passform vokste frem fra 2001 og fremover, også sterkt påvirket av Jan Vinzenz Krause, oppfinneren av MISTER SIZE-kondomene, som du finner hele historien om her: Historien om MISTER SIZE - visjonen om den perfekte kondomopplevelsen
Sikkerheten ved bruk av kondomer er nå også svært høy ved bruk av riktig størrelse og riktig applikasjon. Dette skyldes helt sikkert også at kondomer nå er underlagt strenge kvalitetskontroller og er et offisielt godkjent medisinsk produkt. De gir derfor pålitelig beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer og uønskede graviditeter.
Konklusjon
Kondomens historie er preget av kontinuerlig utvikling og forbedring. Fra den eldgamle opprinnelsen til de moderne, høyteknologiske versjonene har kondomene gått en lang vei. I dag er de ikke bare et effektivt prevensjonsmiddel, men også et viktig verktøy i kampen mot seksuelt overførbare sykdommer. Kondomens historie viser hvordan menneskelige samfunn gjennom tidene har søkt etter løsninger for å få kontroll over reproduksjonen og samtidig beskytte den seksuelle helsen.