Skip to main content

Nominell bredde på kondomer - hva er det egentlig?

Kondomer finnes i mange forskjellige kondomstørrelser, som kan variere sterkt avhengig av produkt og produsent. For å sikre at kondomet sitter som det skal, dvs. at det ikke er for stort eller for lite for å gi best mulig følelse og sikkerhet, må alle kondomer i EU oppgi den nominelle bredden på emballasjen.

Det stilles imidlertid ofte mange spørsmål om den nominelle bredden, da det ikke alltid er klart hvordan den nominelle bredden forholder seg til penisstørrelsen din eller hvordan du beregner riktig kond omstørrelse.

I det følgende vil vi prøve å svare på alle spørsmålene dine om den nominelle bredden, som også er angitt på mange pakninger som nominell bredde eller standardbredde.

Hva er den nominelle bredden?

Kondomers nominelle bredde eller standardbredde er en spesifikasjon i henhold til den internasjonale kondomstandarden DIN EN ISO 4074 og er derfor klart definert. På kondomemballasjen finner du denne informasjonen i millimeter, f.eks. for Mister Size fra 47 mm til 69 mm.

Men hva betyr egentlig dette, og hvordan måles det? Er det kondomens diameter, omkrets eller radius? Dessverre finnes det ingen angivelse av dette, men det er halvparten av kondomets omkrets på det smaleste punktet.

Hvis du vil måle, kan du legge et kondom helt flatt og deretter bestemme bredden på det smaleste punktet med for eksempel en linjal, og du har den nominelle bredden, for når det ligger flatt, har du nøyaktig halvparten av kondomets omkrets.

Det smaleste punktet er selvfølgelig bare relevant for kondomer som ikke er sylindriske og derfor har samme bredde overalt. I tillegg til de fleste kondomer som er sylindriske, finnes det også noen kondomer med kontur som for eksempel er litt smalere under glans.

Hvordan måler man den nominelle bredden?

Som nevnt ovenfor er den nominelle bredden halvparten av omkretsen på det smaleste punktet. Den enkleste måten å måle dette på er å legge kondomet flatt og løst og deretter måle bredden med en linjal.

Her er et bilde som illustrerer hvordan du kan måle den nominelle bredden på et kondom. Legg kondomet så flatt som mulig over en linjal og les av bredden:

Hvis du finner et lite avvik når du måler bredden, er dette fortsatt innenfor standarden. I henhold til ISO 4074 kan bredden avvike med +/- 2 mm.

Hvorfor måler man halve omkretsen?

Selv om det i første omgang kan høres forvirrende ut å måle nøyaktig halve omkretsen, er dette den enkleste og tydeligste metoden for å oppnå sammenlignbarhet i bredden på kondomer. Vanligvis er vi vant til å måle enten diameteren eller hele omkretsen på runde gjenstander, men dette er ofte vanskelig og upresist på grunn av kondomers fleksible materiale. Hvis du for eksempel skulle måle diameteren, ville du sannsynligvis få et annet resultat for hver måling. Se bildene våre:

Hvor brede er standardkondomer?

De fleste standardkondomer har en standardbredde på 52 til 54 mm, selv om 54 mm ofte er ganske stort. Kondomer som selges som XL- eller XXL-kondomer starter vanligvis på en nominell bredde på 56 mm. Spesielt små kondomer er tilsvarende mindre enn 52 mm. Hos mange kondommarker finner du ofte et normalt kondom og et XL-kondom som bare er litt større. Men siden både sikkerheten og samleiefølelsen lider under feil kondomstørrelse, finner du hos Mister Size kondomer i bredder fra 47 mm til 69 mm.

Hvor finner jeg den nominelle bredden på emballasjen?

På kondomemballasjen finner du vanligvis den nominelle bredden eller standardbredden i teksten på baksiden av emballasjen. I noen tilfeller finnes det også et symbol med breddeangivelse på emballasjen.

Hvordan finner jeg riktig kondomstørrelse?

Det er selvfølgelig vanskelig å måle halve omkretsen av penis, slik tilfellet er med kondombredden, og kondomet bør ikke være for løst. Vi i Mister Size har utviklet flere enkle metoder for å finne den perfekte kondomstørrelsen. Du kan for eksempel bruke appen vår til å finne kondomstørrelsen din (krever ingen nedlasting), eller du kan ta en titt på artikkelen vår om hvordan du finner riktig kondomstørrelse i 4 enkle trinn.

Konklusjon

Ved første øyekast kan den nominelle bredden på kondomer virke litt forvirrende fordi den ikke har noe direkte å gjøre med bredden på penis. Med våre enkle målemetoder kan du imidlertid enkelt finne riktig kondomstørrelse for deg når som helst. Kondomstørrelsen er det samme som den nominelle bredden, slik at kondomstørrelse 53 har en nominell bredde på 53 mm. Hvis det for eksempel bare står XL på forsiden av emballasjen, er det bare å sjekke emballasjen igjen, så finner du også bredden et sted.

Mister Size
Flere varer

Å ha sex for første gang: Tips og info for å gjøre det vakkert

Les nå

Hva er Pearl Index - og hvorfor kondomer er bra!

Les nå

Oppbevar kondomer riktig

Les nå