Verdens AIDS-dag: Den usynlige faren for seksuelt overførbare sykdommer
Det er en stille epidemi - det er ordene Verdens helseorganisasjon bruker for å beskrive det nåværende antallet tilfeller av seksuelt overførbare infeksjoner og seksuelt overførbare sykdommer. Ikke uten grunn: Ifølge Robert Koch-instituttet blir mer enn en halv million mennesker i Europa smittet av en seksuelt overførbar sykdom hvert år, men mange oppdager ikke at de er smittet.
Den usynlige faren
Årsaken til dette er det enkle faktum at noen seksuelt overførbare sykdommer i utgangspunktet er symptomfrie og derfor kan spre seg ubemerket. Robert Koch-instituttet understreker at rundt 10 % av nye HIV-infeksjoner forblir uoppdaget i lang tid.
Avhengig av hvilken seksuelt overførbar sykdom det dreier seg om, kan infeksjonen føre til alvorlige helseproblemer som infertilitet, levercirrhose og kreft. Ifølge Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung) er det behov for mer opplysning for å bremse spredningen av seksuelt overførbare sykdommer.
Viktig og riktig: Verdens aidsdag 1. desember
Verdens aidsdag 1. desember er et utmerket eksempel på vellykket opplysningsarbeid. Siden WHO innstiftet dagen i 1988 har regjeringer, helseorganisasjoner og frivillige organisasjoner over hele verden brukt denne dagen til å rette oppmerksomheten mot hiv/aids-problematikken og vise solidaritet. Dagen fremmer forståelse og styrker forebyggende tiltak. I tillegg til regelmessig testing understrekes betydningen av kondomer som et effektivt middel til å beskytte seg mot overføring av hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner.
Kondomer kan beskytte
Kondomens beskyttelsesmekanisme er like enkel som den er genial: Kondomer danner en barriere mellom kroppsvæsker som kan overføre seksuelt overførbare sykdommer. Enten det dreier seg om syfilis, gonoré eller HIV - bruk av kondom reduserer risikoen for smitte betydelig. De beskytter ikke bare mot alvorlige helseproblemer, men også mot det følelsesmessige stresset som kan følge med diagnosen seksuelt overførbar sykdom.
I tillegg til de ubestridelige helsefordelene er kondomer svært brukervennlige. De er lett tilgjengelige, fås uten resept fra lege og krever ikke komplisert påføring. I prevensjonsverdenen er kondomer den ultimate mellomløsningen som gir både sikkerhet og intimitet.
Selv om kondomer er det mest brukte prevensjonsmiddelet i Tyskland ifølge de nyeste dataene, er den nåværende bruksgraden bare 53 %, noe som gir rom for ytterligere økning.
Hvorfor mange ikke bruker kondom
Problemet: Til tross for kondomens fordeler møter den fortsatt reservasjoner i samfunnet, særlig fordi den oppfattes som lystdrepende. Noen menn klager til og med over ereksjonsproblemer. Dette er som regel ingen unnskyldning, for flere studier viser at rundt 50 % av mennene opplever at kondomer i standardstørrelse ikke passer, dvs. at de er for store eller for små.
Hvis de er for løse (gjelder ca. 10 %), kan de gli av eller lekke etter utløsning. Hvis de sitter for stramt (gjelder ca. 40 %), er de vanskelige å rulle ut, gir nummenhet og kan lettere revne. Dette betyr at et kondom med dårlig passform ikke bare svekker nytelsesfølelsen, men også sikker beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer.
MISTER SIZE: 7 størrelser for mer sikkerhet og ekte følelse
For å møte denne utfordringen tilbyr MISTER SIZE et utvalg av kondomer i syv forskjellige størrelser, ledsaget av flere målemetoder for å finne riktig størrelse. Appen vår gjør det enkelt å estimere den ideelle størrelsen uten å laste ned eller registrere seg, noe som bidrar til å kombinere behagelige øyeblikk med effektiv prevensjon. MISTER SIZE samarbeider også aktivt med sosiale organisasjoner som ProFamilia og AIDS-Hilfe for å redusere spredningen av seksuelt overførbare sykdommer ytterligere ved å anbefale kondomer som passer og føles riktig.