Skip to main content

Alternativer til smøremiddel - hva er den beste erstatningen?

En spiseskje olivenolje kan være mer skadelig for et kondom enn 18 liter luft som pumpes inn i det. Finn ut hvorfor det er slik, og hvilke populære glidemiddelalternativer det er best å la ligge på kjøkkenet.

Glidemiddel - hva om det ikke er noe tilgjengelig akkurat nå?

Enten det er silikonbasert, vannbasert, varmende, prikkende eller organisk - det finnes nå et bredt utvalg av glidemidler. Enten det er av medisinske årsaker eller for en ekstra dose nytelse, finnes det noe for ethvert behov.

Men hva skjer når du for sent innser at den velprøvde tuben allerede er tom? Vi har sett nærmere på populære hjemmemedisiner og alternativer for å finne den beste erstatningen.

Det kommer an på hvilken type sex du har

Oralt, vaginalt, analt og med eller uten kondom: Disse faktorene påvirker om et bestemt middel kan brukes som erstatning eller ikke.

Matvarer som honning er et populært smøremiddelalternativ for oral tilfredsstillelse. Det er bare å smøre det på de ønskede kroppsdelene, og den søte smaken inviterer bokstavelig talt til nytelse. Kyss og kjærtegn blir et helt nytt kjærlighetseventyr med den gullfargede godbiten.

Honning kan vanligvis uten problemer smøres på det ytre intimområdet hos både menn og kvinner. En egyptisk studie har til og med vist at en blanding av yoghurt og honning kan være effektivt mot vaginalsopp.

Intoleranse kan selvfølgelig ikke utelukkes. Hvis du vil være på den sikre siden, er det bedre å bruke et smøremiddel med smakstilsetning, da dette er spesielt utviklet for intimområdet.

Hvis man også har penetrerende vaginalt samleie, er det generelt bedre å la maten ligge på kjøkkenet. Dette fordi slimhinnene ofte reagerer svært sensitivt på fremmede stoffer.

Den følsomme vaginalfloraen

En grunn til dette er at slimhinnene i skjeden reagerer sterkt og uforutsigbart på endringer i pH-verdien. pH-verdien er et mål som beskriver den relative surheten eller alkaliniteten i en løsning.

Skjeden er et følsomt miljø som er avhengig av en naturlig balanse mellom mikroorganismer og væsker. Et sunt vaginalt miljø har normalt en pH-verdi på 3,8 til 4,5, noe som er svakt surt.

Hvis du bruker hjemmemedisiner som fuktighetskrem eller ulike oljer som ikke er tilpasset den kvinnelige vaginalfloraen, kan de endre pH-verdien og føre til sopp, irritasjon og infeksjon. Ingredienser som parfyme kan også irritere intimområdet og forårsake sterk svie. Dette gjelder spesielt massasjeoljer som ikke er eksplisitt merket som 2-i-1-produkter.

Kokosnøttolje som smøremiddelalternativ

Ren kokosnøttolje er et unntak: Den er ikke bare godt tolerert, men kan også brukes til intimpleie. I likhet med honning fungerer kokosolje som et naturlig middel mot vaginalsopp.

Kokosolje kan også brukes til å pleie analområdet. Kokosolje er dermed et praktisk smøremiddel ved vaginalt eller analt samleie. Vær imidlertid oppmerksom på at smøremiddelet forsvinner raskere enn med et ekte (analt) smøremiddel. I tillegg bør kokosolje aldri brukes sammen med latexkondomer, da kondomer blir porøse på grunn av fett og oljer.

Detsamme gjelder melkefett: Enkelte gynekologer anbefaler den dag i dag å bruke en sparsom mengde melkefett i intimområdet som pleie. Det kan derfor brukes som erstatning for glidemiddel. Melkefett har imidlertid også et svært høyt fettinnhold, noe som kan være svært skadelig for lateks-kondomer.

Finnes det andre alternativer til glidemiddel ved analt samleie?

Tilstrekkelig med glidemiddel er et must ved analt samleie, da slimhinnene i anus ikke kan produsere like mye fuktighet som i skjeden. Tørt analt samleie kan føre til sterke smerter og irritasjon for alle involverte. I motsetning til i enkelte voksenfilmer kommer man ikke langt med litt spytt her, for det tørker raskt ut og gir nesten ingen smøring.

Fettstoffer som salatolje og vaselin gjør også mer skade enn nytte her. Analslimhinnene er like følsomme som vaginalslimhinnene og har lett for å bli infisert.

Det finnes en rekke glidemidler som er spesielt utviklet for analt samleie. Disse har vanligvis en lengre og mer intensiv glideevne enn vanlige glidemidler. Det er derfor lurt å utsette analeventyret og skaffe seg et egnet glidemiddel på forhånd.

Kondomer - Hvorfor kan jeg ikke bruke hjemmemedisiner som kokosnøttolje, melkefett eller lotion?

Ifølge ISO 4074 skal et kondom kunne inneholde 18 liter luft uten å sprekke. Litt krem eller olje gjør vel ingen skade?

Dessverre ikke! Fete eller oljete stoffer som kokosnøttolje, olivenolje, vaselin og fuktighetskrem gjør faktisk stor skade. For å forstå hvorfor disse stoffene er så farlige for kondomer, må du først forstå hvordan en kondom er laget.

Vanlige kondomer, som ikke er lateksfrie, er laget av naturgummilateks. Denne er vulkanisert på forhånd. Det betyr at gummien blandes med litt svovel under trykk og varme. Dette skaper svovelbroer, dvs. mange små forbindelser i materialet. Den kjemiske reaksjonen sørger for at materialet blir mykt og elastisk.

Ikke-vulkanisert gummi ville ha en fast konsistens, gå i stykker når det er kaldt og smelte når det er varmt. Dette gjør det helt utenkelig som materiale til bildekk, rengjøringshansker eller kondomer.

Mineraloljer og fett kan imidlertid angripe disse kjemiske svovelbroene i gummien og forringe materialets struktur. Dette skyldes også at naturgummi sveller kraftig i mineraloljer og fett. Hvis disse broene går i stykker, blir gummien og dermed kondomet porøst, og det oppstår små skader og mikrosprekker.

Disse svovelbroene bytter for øvrig ut seg selv over tid og blir til oksygenbroer, noe som også skader gummien. Dette er grunnen til at kondomer ikke varer evig, men vanligvis bare rundt 5 år. UV-lys, fuktighet, luft og andre miljøfaktorer kan imidlertid fremskynde prosessen, og derfor er det også viktig å oppbevare kondomene riktig.

Vi anbefaler derfor at du kun bruker vannbasert glidemiddel til kondomer og ikke hjemmemedisiner eller alternative produkter.

Hva må jeg være oppmerksom på med glidegel generelt?

Smøremidler er egentlig veldig lite krevende, men det er 3 punkter du bør ta hensyn til:

  1. Smøremiddelet kan brukes til ønsket formål, dvs. at det er leketøy- eller kondomsikkert om nødvendig.
  2. I likhet med kondomer bør glidemidler oppbevares på et kjølig, tørt og mørkt sted. Et skap eller en nattbordsskuff er et godt sted å oppbevare dem.
  3. Holdbarhetsdatoen er ennå ikke utløpt. Ikke alle glidegeler har en holdbarhetsdato, men hvis de har det, bør den ikke overskrides.

Jeg har ikke noe vannbasert glidemiddel - kan jeg bruke kondomer med silikonbasert glidemiddel?

Dessverre er det her det blir tilsvarende kjemisk, fordi kondomer vanligvis allerede er belagt med silikonbasert glidemiddel på forhånd. Våre MISTER SIZE-kondomer er for eksempel belagt med ren silikonolje (dimetikon) av høy kvalitet.

Problemet: Det finnes forskjellige typer silikonolje. Hvis du bruker et silikonbasert glidemiddel, kan silikonoljen i glidemiddelet være forskjellig fra silikonoljen i kondombelegget.

Hvis du kombinerer to forskjellige silikonoljer, oppstår det en kjemisk reaksjon som kan gjøre kondomet porøst. Silikonbaserte glidemidler bør derfor bare brukes sammen med kondomer hvis det er tydelig merket på pakningen at de er kompatible med lateks-kondomer.

Hva med silikonbaserte glidemidler til sexleketøy?

Silikonbasert glidemiddel er et utmerket tilleggsprodukt for glass- eller plastleker. Det anbefales imidlertid på det sterkeste ikke til silikonleker, fordi leketøyets faste silikon og til og med ren silikonolje er to forskjellige materialer. Når fast silikon kommer i kontakt med silikonolje, oppstår det også en kjemisk reaksjon som kan angripe og skade det faste silikonet.

Dette skyldes at silikonolje er et slags løsemiddel for fast silikon og gjør det sprøtt. Derfor er du på den sikre siden hvis du bare bruker vannbaserte glidemidler til leker.

Konklusjon: Det er bedre å velge riktig glidemiddel enn å angre etterpå.

Eksperimenter i sengen: Du er alltid velkommen til å eksperimentere med stillinger og sexpraksis, men du bør være forsiktig når du bruker hjemmemedisiner som glidemiddel. Kremer, matoljer og kremer kan gjøre huden fløyelsmyk, men de kan irritere slimhinnene i intimområdet og fremme infeksjoner.

Så hvis et produkt ikke er spesielt utviklet for kjønnsorganene, er det bedre å holde det unna dette følsomme området. Bruk av kondomer kan være svært farlig: Oljer og fett får naturgummilateksen til å svelle, noe som raskt reduserer sikkerheten.

Smøremidler er nå tilgjengelig (nesten) overalt: i supermarkeder, apotek, apoteker, bensinstasjoner og nettbutikker. Selv om det er irriterende å måtte utsette den hete kjærlighetsakten fordi tuben mangler eller er tom, er det enda mer irriterende å sitte på legekontoret med en soppinfeksjon.

Den økologiske glidegelen MISTER SIZE er et allroundtalent.

Et vannbasert smøremiddel av høy kvalitet som MISTER SIZE Organic Lubricant er det riktige valget for deg som ønsker at det skal være trygt og ukomplisert.

Det kan brukes med leker og kondomer uten problemer, og er også egnet for analt samleie takket være den langvarige smøringen. I motsetning til mange erstatningsprodukter er det ingen irriterende ingredienser, kjemiske reaksjoner eller materialkonformitet å ta hensyn til - det er bare å ta den på og la den våte nytelsen begynne!

Mister Size Bio Gleitgel

MISTER SIZE organisk smøremiddel

Oppdag nå - det vannbaserte organiske glidemiddelet fra Mister Size passer perfekt til kondomet, akkurat som kondomet går med deg.

Mister Size
Flere varer

God sex trenger ikke være perfekt

Les Nå

Pillen – egentlig likestilling i sex?

Les Nå

Kondomer og glidemiddel: dette er hvordan sex går som smurt

Les Nå