Skip to main content

Kast kondomer på riktig måte - en omfattende guide til bærekraftig atferd

Er du klar til å lære mer om hvordan du kaster kondomer riktig og samtidig bidrar til å beskytte miljøet? I dagens verden, der bærekraft og ansvarlighet blir stadig viktigere, er det viktig å opptre miljøbevisst, også i intime øyeblikk. Ansvarlig bruk av kondomer inkluderer derfor også korrekt avhending, slik at du slipper problemer som tett toalett eller miljøproblemer. Her finner du alt du trenger å vite for å kaste brukte kondomer på riktig måte.

Hvorfor er korrekt avfallshåndtering viktig?

Det er en utbredt oppfatning at brukte kondomer bare kan pakkes inn i et papirlommetørkle og spyles ned i toalettet. Dette fører imidlertid ofte til problemer, for i motsetning til dopapir løser verken kondomet eller tørkepapiret seg opp og tetter derfor enten toalettet eller muligens også kloakksystemet eller renseanlegget i byen din. Kondomer som feilaktig kastes i toalettet kan derfor føre til alvorlige tilstoppinger. Men du kan spare deg for et besøk hos rørleggeren hvis du kaster kondomene riktig.

Brukte kondomer hører hjemme i restavfallet, ikke i toalettet, ikke i naturen, ikke i organisk avfall og ikke i restavfallsdunken. Men hvorfor er dette så viktig? Bortsett fra den åpenbare hygieniske nødvendigheten, forhindrer riktig avhending i restavfallet forurensning av renseanlegg og vannforekomster. Korrekt avfallshåndtering beskytter også dyrelivet, ettersom kondomer kan utgjøre en fare for dyr i naturen hvis de setter seg fast i dem eller spiser dem ved en feiltakelse.

Tips for praktisk gjennomføring

  • Fjern kondomet fra penis: Når samleiet er over, må du sørge for å trekke ut penis i god tid før den blir slapp. Når du trekker den ut, må du holde kondomet ved penisroten slik at det ikke kan skli av. Fjern deretter kondomet forsiktig fra penis slik at det ikke kan lekke. Ofte hjelper det også å holde kondomet i reservoaret og skyve det nedover.
  • Sett inn knuten: Før du kaster et brukt kondom, bør du knyte en knute på den åpne enden. Dette forhindrer at kroppsvæsker lekker ut og gjør avhendingen mer hygienisk. Dette gjør du ved å holde kondomet med reservoaret vendt nedover, så kan du enkelt knyte en knute i den øvre delen av kondomet som en ballong uten at det lekker.
  • Oppretthold diskresjon: For å beskytte personvernet ditt og av respekt for andre er det lurt å pakke kondomet inn i et stykke toalettpapir eller tørkepapir.
  • Kasti restavfallet: Kast det brukte og innpakkede kondomet i restavfallet.
  • Kastes separat: Den folielignende forseglingen på kondomer kan kastes i restavfallet eller, i Tyskland, i den gule posen. I noen få land skal den også kastes i restavfallet, da det ennå ikke er etablert egnede gjenvinningssystemer her. Vedlagte bruksanvisninger i papir- og pappemballasje kastes best i papiravfallet eller gjenvinningsdunken, avhengig av hvilket land du bor i og hvilke regler som gjelder for papp/papir der du bor.

Miljøaspektet

Selv om kondomer er viktige for den seksuelle helsen, utgjør de en utfordring for miljøet på grunn av sammensetningen og avfallsproblematikken. De fleste kondomer er laget av lateks, et naturmateriale som er biologisk nedbrytbart - men bare under optimale forhold, noe som sjelden forekommer i naturen. Det vil derfor rett og slett ta for lang tid å bryte ned i organisk avfall og må derfor sorteres ut med store kostnader. Selv om kondomer likevel havner i restavfallet etter endt livssyklus, kan du bidra til å minimere miljøbelastningen ved å kaste dem riktig. Hvis du for eksempel trenger kondomer regelmessig, kan du kjøpe en stor pakke, for eksempel MISTER SIZE 36, for å redusere mengden emballasjeavfall på den ene siden, og selvfølgelig de mange transportrutene hvis du kjøper flere mindre pakker på den andre.

Hvis du har hatt sex på farten

Selv om du bruker kondom utenfor hjemmets fire vegger, bør du være nøye med å kaste det på riktig måte. Du må ikke under noen omstendigheter bare kaste det i naturen, da det som nevnt kan utgjøre en fare for dyr, og på den annen side har du absolutt ikke lyst til å finne et brukt kondom når du er ute og går. Toalettet er heller ikke et egnet sted når du er ute og går; problemene som oppstår som følge av dette må til syvende og sist bæres av alle våre medmennesker. Kast derfor kondomet ditt i restavfallet når du er ute, akkurat som du ville gjort hjemme. Pakk det inn i et papirlommetørkle og kast det i søpla. Alternativt finnes det også små sanitetsposer for reiser som du enkelt kan ta med deg hjem og kaste på riktig måte.

Konklusjon

Kasting av kondomer er kanskje en liten del av hverdagen vår, men hvis det håndteres riktig, er det et viktig bidrag til å beskytte miljøet og helsen vår. Ved å kaste brukte kondomer på en ansvarlig måte gir du et viktig bidrag til hygiene og miljøvern. Husk at hvert eneste lille skritt teller, og at dine valg kan utgjøre en forskjell. Hold deg informert, opptre ansvarlig og gå foran med et godt eksempel for en mer bærekraftig fremtid.

Mister Size
Flere varer

Historien om MISTER SIZE - visjonen om den perfekte kondomopplevelsen

Les nå

Finn riktig kondomstørrelse i 4 enkle trinn

Les nå

Mister Size-teamet

Les nå