Skip to main content

De skjulte risikoene ved billige produkter - ikke bare kondomer

I dagens globaliserte verden er det enklere enn noensinne å få tilgang til produkter fra alle verdenshjørner. Plattformer fra Kina som Temu, AliExpress og Shein har revolusjonert netthandelen ved å tilby et bredt utvalg av produkter til svært rimelige priser. Ifølge en undersøkelse utført av markedsundersøkelsesfirmaet Appinio har 26 prosent av tyskere mellom 16 og 65 år allerede kjøpt noe fra Temu i januar 2024. Hver dag kommer det nå rundt 200 000 pakker fra Kina til Tyskland.

Noen av disse produktene er kondomer, som er produkter som må godkjennes som medisinsk utstyr i Europa og sikkerhetstestes for å gi optimal beskyttelse ikke bare mot uønskede graviditeter, men også mot seksuelt overførbare sykdommer. De gunstige prisene reiser imidlertid alltid spørsmål om kvaliteten og sikkerheten til disse produktene. Dette blogginnlegget tar for seg de potensielle risikoene som er forbundet med å kjøpe billige produkter, spesielt kondomer fra Østen, og gir anbefalinger om hvordan du kan beskytte deg.

Bekymringer knyttet til kvalitet og sikkerhet

Når du kjøper billige produkter, spesielt kondomer, bør du ikke bare tenke på pris, men også på kvalitet og sikkerhet. Kondomer brukes ikke bare for å forhindre graviditet, men også for å beskytte mot seksuelt overførbare infeksjoner. Hvor effektive kondomer er, avhenger imidlertid i stor grad av kvaliteten. Studier* har vist at kondomer som ikke oppfyller internasjonale, amerikanske eller europeiske kvalitetsstandarder, har større risiko for å revne og lekke, noe som reduserer beskyttelsen betydelig.

Mange produkter fra spesielt billige forhandlere i Østen kan også være svært gode eller ha et godt forhold mellom pris og ytelse. Kondomer har imidlertid så høye sikkerhetskrav at man ikke nødvendigvis kan se ved første øyekast om produktet oppfyller dem. Når det gjelder kondomer og andre intime produkter som sexleketøy og glidemidler, er det også viktig å huske på at de kommer i kontakt med kroppen, og at materialene noen ganger er mer forurenset med skadelige stoffer enn vi ønsker. Når det gjelder elektroniske sexleketøy, er det også et spørsmål om elektrisk sikkerhet, som kanskje ikke testes like strengt som for eksempel i Europa.

Hvordan fungerer e-handelsplattformene fra Kina?

Plattformer som Temu, AliExpress og Shein er kjent for sine lave priser. De lave prisene oppnås ofte ved å produsere i land med lavere produksjonskostnader. Plattformene kjøper ofte produktene direkte fra produsenten i store kvanta, eller de produseres til og med direkte av produsenten bare når de bestilles og sendes direkte til kunden. Dette sparer til og med lager- og fraktkostnader. Produktene ankommer vanligvis Europa i spesialcharterte fly og overleveres deretter til de lokale pakkeselskapene. Med den flommen av pakker som nå ankommer Europa hver dag, kan tollvesenet bare kontrollere dem tilfeldig og kan derfor ikke sikre at alle usikre produkter er sortert ut eller at alle nødvendige avgifter er betalt i mottakerlandene. Så hvis du bestiller kondomer i Asia, må de gå gjennom tollen, men dette er ikke en kontroll som gir deg sikkerhet for at usikre produkter blir sortert ut, fordi ikke alle forsendelser kan kontrolleres.

Kondomer som produseres i Asia:

Faktisk produseres de fleste kondomer nå i Asia, også de du kan kjøpe i Europa og Nord-Amerika fra anerkjente merker. Likevel er det ofte betydelige kvalitetsforskjeller. I Europa gjelder for eksempel strenge regler for kondomer, ettersom de må godkjennes som et medisinsk produkt. I dette tilfellet gjelder dette også for produksjonen i Asia. Kondomer som produseres for Europa, må derfor oppfylle alle kravene i loven om medisinsk utstyr. Fabrikkene må gjennomgå svært krevende sertifiseringer, og hvert enkelt kondom testes individuelt. For Europa finnes det for eksempel en tilsvarende ISO-standard som kondomene må oppfylle: DIN EN ISO 4074

Men hvorfor produseres kondomer for det meste i Asia? Det er ganske enkelt fordi råvarene vokser der. Kondomer er laget av naturgummilateks, som produseres av saften fra gummitreet. De dyrkes vanligvis i Sør-Amerika eller Sørøst-Asia. Blant de største dyrkingslandene er Thailand, Indonesia og Malaysia. Ved å produsere lokalt gjør vi i Mister Size det også mulig for lokalbefolkningen å delta i verdikjeden for råvarene, og ikke bare selge råvarene billig til Europa.

Hva du bør se etter

Hvis du vil kjøpe kondomer på nettet, bør du være oppmerksom på følgende:

  • Lokale butikker: Når det gjelder butikker fra EU eller til og med fra ditt eget land, bør du være ganske sikker på at produktene oppfyller de respektive lokale kvalitetskravene, ettersom de også er underlagt landenes respektive markedsovervåking og derfor bare har lov til å selge godkjente medisinske produkter. Som i andre bransjer kan det selvfølgelig finnes en eller to butikker som omgår regelverket, eller til og med falske butikker.
  • Vurdering avselgeren: Sjekk vurderinger og tilbakemeldinger fra andre kjøpere om produktkvalitet og selgerens pålitelighet.
  • Produktbeskrivelser: Vær på vakt mot vage eller mangelfulle produktbeskrivelser. Seriøse produkter inneholder vanligvis detaljert informasjon om materialer og produktegenskaper.
  • Returregler: Sjekk selgerens returregler. En kundevennlig returpolicy kan være en indikasjon på selgerens pålitelighet.
  • Sjekk merkets nettside: Hvis kondommerket du har valgt har en egen nettside, kan du som regel enkelt finne den via et nettsøk og få vite mer om produktet og ofte også om anbefalte utsalgssteder. Du finner detaljert informasjon om kondomene våre og lenker til utvalgte butikker direkte i vår egen Mister Size Shop-seksjon.
  • Vær kritisk: Du bør være kritisk til ekstremt lave priser, som ofte går på bekostning av produktkvaliteten. Det har også forekommet forfalskninger av kondomer.

Å kjøpe billige produkter via plattformer som Temu, AliExpress, Shein eller andre forhandlere fra Østen innebærer en potensiell risiko når det gjelder kvalitet og sikkerhet. Risikoen kan imidlertid minimeres ved å sjekke produktinformasjonen og selgernes vurderinger nøye. Det er viktig at du som kondombruker tar ansvar for å sikre at produktene du kjøper, ikke bare er rimelige, men også sikre og effektive. Til syvende og sist er det du som bestemmer, men informerte valg kan bidra til å beskytte helsen og sikkerheten din.

Slik sparer du penger på kondomer på en trygg måte

Når du har funnet kondomstørrelsen din, anbefaler vi at du kjøper en storpakke for å spare penger per kondom. Kondomer har en holdbarhet på flere år etter at de er produsert, og det skader vanligvis ikke å kjøpe kondomer for et typisk forbruk på 1 eller 2 år. Ettersom alle naturligvis har et veldig individuelt forbruk av kondomer, tilbyr Mister Size ekstra mange forskjellige pakningsstørrelser, fra 3-pakning for å prøve, til 10-pakning, til storpakninger med 36 kondomer eller fra 2024 også i en pose med 100 kondomer.

Til Mister Size-butikken

Kondomer på ferie

Hvis du skal på ferie til for eksempel Østen, Afrika eller Sør-Amerika, er det lurt å finne ut på forhånd om du bør ta med deg kondomer, for kvaliteten på kondomene som tilbys lokalt kan (men trenger ikke) være betydelig dårligere enn i for eksempel Europa eller Nord-Amerika. For noen år siden var det store skandaler med lokale kondomer i enkelte land, for eksempel i Vietnam* eller i Afrika*, med svært dårlig kvalitet og dermed betydelig økt risiko for uønsket graviditet og overføring av sykdommer. Du kan raskt finne relevante eksempler ved å søke på Google, for eksempel, eller ta en titt på lenkene nederst på denne siden i vår referanseseksjon.

Mister Size
Flere varer

Å ha sex for første gang: Tips og info for å gjøre det vakkert

Les nå

Hva er Pearl Index - og hvorfor kondomer er bra!

Les nå

Oppbevar kondomer riktig

Les nå